Pages

4.7.11

Kuih Pra Ramadhan- Kuih Butir Nangka

Salam korang..

Petang semalam tak tahu nak buat apa, terbuat kuih pra ramadhan ni..kalau kat kelantan dipanggil 'kuih butir nangka' mungkin sebab rupanya seakan-akan biji buah nangka, korang panggil kuih apa ek?

Lama tak makan, buat habis seplastik tepung pulut tu, letih nak mengetelnya, mula-mula cantik je kecik molek tapi akhir-akhir dah lenguh jadi besar2 lantak la..habis juga makan kejap je kan hihi.

Ku guna pewarna asli, pandan. Daun pandan dikisar & ditapis, wangi dan bebas pewarna tiruan.

 Air pandan semulajadi
Tepung pulut..pamer juga sebab ku asik tertukar tepung beras ke tepung pulut kalau tiba bulan puasa nak buat kuih (untuk rujukan tuan blog)

Jadi doh pastu mula mengetel

Taraaa kuih butir nangka  (ada besar ada kecik ikut kerajinan tangan nak mengetel) hihi
Letak lam peti ais kejap..makan..fuh nikmatnya..syukur.

Ni salah satu kuih kegemaranku bila tiba bulan puasa, sebab bulan tak puasa tak berapa rajin nak buat ekeke. InsyaAllah, lagi kuih yang yang bakal dibuat untuk persediaan menyambut ramadhan ialah:-

Kuih kepek idung @ kuih puteri mandi (gambar ihsan gogle)

Kuih onde-onde @ kuih melaka (gambar ihsan google)

InsyaAllah, bila kubuat ku pamer kat sini untuk rujukan, kata jarang-jarang je buat kan, kalau lupa buka blog tengok balik. Tu gunanya blog. Aku buat kuih yang ringkas, senang dan sedap ikut seleraku aje, kalau ikutkan banyak kuih kegemaranku tapi biasa beli kat bazaar ramadhan je la hihi.

*apa kuih kegemaran korang bulan puasa ye?



55 comments

July 4, 2011 at 2:29 PM

sy panggil badak berendam =P

kuih kegemaran jugak nih...lazatttnya..balik kang nak buat gak lah ;)

July 4, 2011 at 2:33 PM

ooo, macam bubur cendel lak.

Rasanya ya kot, akak buat bubur cendel macam gitu gak...:)

July 4, 2011 at 2:36 PM

Feveret hubby nih

July 4, 2011 at 2:39 PM

eemm...butir nangka tu kalau tak silap kakD kat sini mak kakD panggil peteri mani...itulah panggilannya..

July 4, 2011 at 2:39 PM

Kakcik selalu 'buat' kuih tunjuk2 je... :)

July 4, 2011 at 3:11 PM

dulu arwah mak rajin buat kuih ni..tapi takde sape mewarisi resipi kuih ni..hehehe..

July 4, 2011 at 3:20 PM

@mamyharraz ooo badak berendam ye..sedapkan mkan sejuk2, laju je ikut tekak hihi

July 4, 2011 at 3:22 PM

@~ yus ~ Bubur cendel? tak pernah dengar lagi ni kak, kalau bubur cendol tau la..lain tempat lain panggilannya ye tapi rupa & cara lebih kurang sama je kan kak

July 4, 2011 at 3:22 PM

@Ana Suzana Buat kak tapi jenuh nak habiskan getel tu hihi

July 4, 2011 at 3:24 PM

@LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ Maksud kakD, puteri mandi ke? kalau tempat qema puteri mandi tu dipanggil kepek idung hehe

July 4, 2011 at 3:25 PM

@kakcik Kadang-kadang penyakit 'M' datang, kuih tunjuk gak ditujunya hihi

July 4, 2011 at 3:26 PM

@pipoq Rugi tu kuih warisan, resepi turun temurun ekeke

July 4, 2011 at 3:30 PM

eh, butir nangka tu feveret aku tu....kalau time puasa mmg carik, nak membuatnya mmg nan hado, hehe...

tak sangka ko pun suka...yey!! ada geng!!

July 4, 2011 at 3:45 PM

@wahida haha segeng la kito kak wei..ni time rajin terlebih tambah dak kecik tido je buat ni kalau hari kerja memang nan hado la ku nak buat kan hihi

July 4, 2011 at 4:17 PM

tak pernah makan lagi...bila tengok, macam senang jer cara nak nie....

July 4, 2011 at 4:27 PM

suka kuih puteri mandi tu..mmg best...

tak sangka dah dekt dah ramadhan kannnnnn

July 4, 2011 at 4:47 PM

ini menu bulan puasa... eh, demo ore kelate ko? dok mano?

July 4, 2011 at 5:06 PM

dalam inti kelapa ke qema..
rupa tu ada mcm badak berendam tapi yg tu kecik2 kan..kalau badak berendam tu panjang..kuah santan ke tu..haihh..terliur pulak dah..

July 4, 2011 at 5:12 PM

mmng sdap la smua tu....feveret akak jgk tp t.pnh buat smua tu huhu
HB n anak2 suka yg goreng2 aje


tiba2 tringt nekbat :)

July 4, 2011 at 5:19 PM

@kayrul-shah Senang je buat tapi nak getel satu2 tu amik masa kit la..makan kejap je masuk mulut hihi

July 4, 2011 at 5:20 PM

@AdanyaKauUntukku sedap gak yang tu kak..masuk senarai nk buat juga be4 puasa ni..a'a kak lagi 26hari nak puasa.

July 4, 2011 at 5:21 PM

@NM02ye sebab bulan lain hari2 terkam nasi je hihi, yo kawe ore klate gak laki bini hihi, GM & P.Mas.

July 4, 2011 at 5:22 PM

@nurkass yang ni xde inti, buat kosong gitu je sebab kuah santan lemak manis gitu..cubalah sedap ni tapi xtau la selera org lain kan hihi

July 4, 2011 at 5:24 PM

@So Shy Lady kak, qema buat time rajin jah ni, tetiba rasa nak makan, puas hati buat seperiuk besar ulang alik mkn hehe

nekbat tak ska sgt sebab bau telur tu

July 4, 2011 at 5:24 PM

huwaaaaaaaaa semua akak suke ... nak2 yg butir nangka tuu kalau kat sini kami panggil puteri mandi dik ! .. huhuhu sabo2 .. poseee !

July 4, 2011 at 7:41 PM

cma pun panggil butir nangka..mmg cedap butir nangka ni kak qema..nyum2...

July 4, 2011 at 11:01 PM

qema...itu semua kegemaran kami sekeluarga tau...terutama kuih buah melaka tu...

July 5, 2011 at 1:09 AM

amboi rajin yer buat kuih... hehehe

July 5, 2011 at 5:40 AM

rajin nyer dia....kueh 'butir nangka' tu ada yg berinti kacang tau...sedap, pes kacang putih

July 5, 2011 at 9:28 AM

@iedaye ke kak, qema google kuih puteri mandi kuar kuih kepekidung tu pulak hihi..sedap kan.

July 5, 2011 at 9:29 AM

@♥cmª shIemª♥ sama la kita sini xtau lak pgl apa, kalau ada jual main tunjuk je nak tu nak ni, nama hampeh xtau sangat hehe

July 5, 2011 at 9:30 AM

@ainnoraini kak, kuih buah melaka @ onde2 tu sng j buat tapi bab getel tu la bercinta sikit nak buat hihi

July 5, 2011 at 9:31 AM

@ainnoraini kak, kuih buah melaka @ onde2 tu sng j buat tapi bab getel tu la bercinta sikit nak buat hihi

July 5, 2011 at 9:31 AM

@ezasunflower Jarang-jarang je rajin buat ni hihi

July 5, 2011 at 9:32 AM

@hani@debumelukut kak teringin nak makan tu ter rajin tu hihi..ooo da yang berinti ye, tak penah buat pula, makan xtau la sebab banyak kuih xtahu nama:)

July 5, 2011 at 12:38 PM

pastu kuah tu santan ek qema?

July 5, 2011 at 12:58 PM

@SyaNa ye santan kak..letak gula, halba, garam secubit..kalau nak letak gula melaka pun boleh.

July 5, 2011 at 3:05 PM

wah!rjin saimku ini getel kuih butir nangka...bila tgok kuih ni trimbau knangan bln ramadhan...

hehe, ni mmg kuih feveret jga ni...

bt sndri lg puas hti dpt mkn bnyk2, nk mkn yg mcm'ne kn...dpt ikut slera sndri, ckup lemak, xtrlbh @ trkurg manis...

klu yg bli biasa cair jer, xckup santan. Klu yg 'org lama' wt mmg trlbh manis...hehehe

July 5, 2011 at 3:12 PM

ni 1st time tgk kuih butir nangka..nampak mcm sedap je....ala-ala mcm pengat klu kat johor...

July 5, 2011 at 3:36 PM

sume kue tu feveret kc.

July 5, 2011 at 3:44 PM

qema.. sume kuih yg qema tayang tu akak suka... waaaaa, tepung pulut takde ni camne nak buat kuih...uwaaaaa lagi!!!!!

July 5, 2011 at 4:09 PM

samala kita suka kuih2 camni..kat terengganu pon kuih2 ni la duk cari time ramadhan..ehehe

July 6, 2011 at 7:18 PM

pra ramadhan..tak tahan..silap kak da lelah hari tu..tidak buleh ngedeng skit

July 8, 2011 at 10:06 AM

@nur_ied@ yah tu r teringin nak makan tambah persediaan nak sambut posa gak ni kot nak buat tak ingat pulak hihi..

ni betul2 ikut selera tekak sendiri nih, xmanis sangat:)

July 8, 2011 at 10:06 AM

@Kasih Ibu ooo ye ke? kalau ada jual kat bazaar cuba la rasa tapi xtau la selera masing2 kan hihi

July 8, 2011 at 10:07 AM

@kakchik@ella hihi kalau kat klate banyak jual kuih gini kan kakchik..

July 8, 2011 at 10:28 AM

@Umie
Ala kak umi, dia buat kuih lagi sedap huhu oter2 je kak guna tepung mana ada, mana tau hasilnya lagi sedap hihi

July 8, 2011 at 10:29 AM

@rose --{@ ibuRafiq @}-- tekak ala pantai timur nih hihi

July 8, 2011 at 10:30 AM

@suri solehah haha semangat snblm posa tapi tak tau la terbuat ke tak bila tiba posa ni huhu

August 19, 2011 at 11:07 PM

salam kak qemaishak, huhu,,,saya tadi kononnya nak buat kuih puteri mandi, tapi saya tertukar tepung..huhu..(wat malu je) dah siap uli2 semua, mase dah masuk dalam air panas baru perasan..huhu..akak rase2lah kan..agak2nya boleh baiki jadi benda lain lagi x kuih tu..ke perlu buang begitu aja..??

August 20, 2011 at 9:26 AM

@Saya Sarah sory dik baru on blog & baru perasan komen adik nih..salah terguna tepung pulut ke?ke tepung apa dik..

August 20, 2011 at 5:01 PM

tepung beras kak..huhu..patutnya amek yg plastik tulisan biru, tp terguna yg tulisan merah..huhu

August 22, 2011 at 9:35 AM

@Saya Sarah oooo dulu akak pun selalu tertukar dik, tu siap masuk blog plastik tepung pulut tu hihi..biasa tepung beras akak guna untuk goreng pisang, cempedak @ ubi je dik, xpun adik try goreng sotong @ udang, sedap juga rasanya..

August 23, 2011 at 10:55 AM

hehe, tq kak, len kali dah xnk tertukar dah..cuai sgt.btw, jemputlah ke blog saya, www.mimpisarah.blogspot.com

August 23, 2011 at 1:00 PM

@Saya Sarah Sama-sama sarah...baru je nak tanya link blog kamu...nape tak letak link kat profile? ok akak terjah sekarang..

Post a Comment

Sudi-sudilah klik ye..terima kasih